Εργαλεία προσβασιμότητας

Image

Τι είναι

To LEXiS είναι το μοναδικό διαδικτυακό ψηφιακό σταθμισμένο εργαλείο στην Ελλάδα το οποίο αξιολογεί το προσληπτικό λεξιλόγιο μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου (5-12 ετών).
Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λεξιλογικής ανάπτυξης του παιδιού αλλά και των παιδιών με μειωμένη λεκτική επικοινωνιακή ικανότητα, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα έγκυρης εκτίμησης του προσληπτικού (ή δεκτικού) λεξιλογίου, δηλαδή του συνόλου των λέξεων του προφορικού λόγου που μπορεί να γίνουν κατανοητές.
Περιλαμβάνει 171 λέξεις που έχουν επιλεγεί και ιεραρχηθεί κατάλληλα με βάση προηγούμενη μελέτη προσαρμογής του Peabody Picture Vocabulary Test-revised edition (PPVT-R), στα Ελληνικά (Simos, Sideridis, Protopapas & Mouzaki, 2011).
Χρησιμοποιεί 684 πρωτότυπες εικόνες οι οποίες σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την εφαρμογή του εργαλείου.

Αξιοπιστία και εγκυρότητα του εργαλείου

Η έρευνα στάθμισης του LEXIS έγινε σε πάνω από 1000 μαθητές ηλικίας 5-12 ετών που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ενώ προγραμματίζεται και η στάθμισή του σε σχολεία της Κύπρου.
Η επιλογή των σχολικών μονάδων πραγματοποιήθηκε με τυχαίο τρόπο και βασίστηκε σε κριτήρια που σχετίζονται αφενός με την αντιπροσώπευση αστικών, ημιαστικών, και αγροτικών περιοχών και αφετέρου με τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων από τις περισσότερες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας (Αττικής, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Κρήτης). Η πραγματοποίηση της έρευνας έχει εγκριθεί για διεξαγωγή στις σχολικές μονάδες από το ΥΠΑΙΘ, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αρ. Πρωτ . Φ.15/16009/ΑΛ/26290/Δ1).

Ποιος μπορεί να χορηγήσει το εργαλείο

Το LEXiS μπορεί να χορηγηθεί από ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, λογοπεδικούς, εκπαιδευτικούς και άλλες ειδικότητες, μετά από σύντομη αυτοεκπαίδευση, για την αξιολόγηση της λεξιλογικής ανάπτυξης παιδιών της προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης (παιδιά ηλικίας 5-12 ετών) αλλά και παιδιών με μειωμένη λεκτική επικοινωνιακή ικανότητα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αρχική εκτίμηση της λεξιλογικής ανάπτυξης αλλά και για την επαναξιολόγηση της εξέλιξης του παιδιού μετά από παρέμβαση.

Image
Image

Τι προσφέρει η χορήγηση του LEXiS

Η διερεύνηση της ανάπτυξης της λεξιλογικής γνώσης στα παιδιά παρουσιάζει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό ενδιαφέρον, εν όψει σοβαρών ενδείξεων ότι αυτή η γνώση αποτελεί, μεταξύ άλλων, και προγνωστικό δείκτη της μετέπειτα αναγνωστικής τους ικανότητας και μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά με σκοπό την αποφυγή μελλοντικών δυσκολιών και ματαιώσεων στο σχολείο.
Η ανάπτυξη του προφορικού λεξιλογίου επηρεάζει άμεσα την αναγνωστική κατανόηση (εξασφαλίζοντας ακριβή κατανόηση του κειμένου), αλλά και έμμεσα καθώς υποστηρίζει την αποδοτικότερη αναγνώριση λέξεων (Ouellette & Beers, 2010). Αυτή η διττή επίδραση του λεξιλογίου φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του αναγνώστη και την αναγνωστική εμπειρία, αφού όσο ωριμάζει το παιδί και αυτοματοποιείται η διαδικασία της αποκωδικοποίησης, η κατανόηση των γραπτών κειμένων υποστηρίζεται περισσότερο από το λεξιλογικό του υπόβαθρο (Kim, Al Otaiba, Puranik et al., 2014; Protopapas, Sideridis, Mouzaki et al. 2007; Suggate, Reese, Lenhard et al., 2014).
Οι γλωσσικές δεξιότητες αποτελούν μια σταθερά σημαντική προβλεπτική μεταβλητή της αναγνωστικής κατανόησης, συμβάλλοντας αποφασιστικά σε αυτήν από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού έως τις τελευταίες. Τέλος, όπως επιβεβαιώνεται από σχετικά ευρήματα σε διάφορες γλώσσες, το μέγεθος του λεξιλογίου προβλέπει αξιόπιστα εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα και τη συνολική σχολική επίδοση του μαθητή (Bleses, Makransky, Dale, Højen & Ari, 2016; Dale, Paul, Rosholm & Bleses, 2022; Lee, 2011; Milton & Treffers-Daller, 2013).

Πλεονεκτήματα του LEXiS

Το LEXIS είναι μια σύντομη δοκιμασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10-15 λεπτά.

Περιγραφή του τεστ

Για τη χορήγηση της δοκιμασίας, η εφαρμογή παρουσιάζει στην οθόνη του Η/Υ ή της κινητής συσκευής (tablet) μία κάρτα με 4 εικόνες κάθε φορά και ζητά από το παιδί να διαλέξει (να επιλέξει με το ποντίκι ή να αγγίξει) την εικόνα που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη λέξη που ακούει.
Η διαδικασία ξεκινά με παράδειγμα που δεν βαθμολογείται, για να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να καταλάβει τις απαιτήσεις της δοκιμασίας και να εξασκηθεί. Στο παράδειγμα το παιδί λαμβάνει ανατροφοδότηση ανάλογα με την απάντησή του. Σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης δίνεται στο παιδί ευκαιρία να επιλέξει ξανά εικόνα, ώστε να βρει την κατάλληλη, και στο τέλος παρέχεται ηχογραφημένη ενισχυτική ανατροφοδότηση.
Στη συνέχεια, η διαδοχή των λέξεων γίνεται κατά σειρά αυξανόμενης δυσκολίας. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την απάντησή του όσες φορές επιθυμεί και να επιλέξει ξανά νέα εικόνα την οποία θεωρεί πιο κατάλληλη. Η απάντηση καταχωρείται και βαθμολογείται αυτόματα με ενέργεια του χορηγητή (επιλογή εμφάνισης επόμενης ερώτησης).
Αν το παιδί απαντήσει λανθασμένα σε ένα ορισμένο αριθμό ερωτήσεων, η ηλεκτρονική συσκευή ολοκληρώνει αυτόματα τη χορήγηση της δοκιμασίας.

Image
Image

Εκπαίδευση

Κάθε χορηγητής για να μπορεί να χορηγήσει το LEXIS σε παιδιά θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα ασύγχρονο διαδραστικό ψηφιακό μάθημα. Στο μάθημα αυτό, ο χορηγητής θα ενημερωθεί για:

  • τη φιλοσοφία του εργαλείου και τη χρησιμότητα του στην ανίχνευση γλωσσικών δυσκολιών.
  • τον τρόπο χορήγησης
  • την αναφορά που προσφέρει

Το κόστος της εκπαίδευσης στη χορήγηση του εργαλείου συμπεριλαμβάνεται στην 1η αγορά του εργαλείου.

Εκπαίδευση για τη χορήγηση του ψυχομετρικού εργαλείου LEXiS παρέχεται MONO από την επιστημονική ομάδα (ή εντεταλμένους συνεργάτες της) και την εταιρεία INTE*LEARN.

Ποιοι είμαστε

Επιστημονική Ομάδα
Image

Αγγελική Μουζάκη
Καθηγήτρια Μαθησιακών Δυσκολιών
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Image

Γεωργία Ανδρέου
Καθηγήτρια Γλωσσολογίας
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Image

Παναγιώτης Σίμος
Καθηγητής Αναπτυξιακής Νευροψυχολογίας
Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Υλοποίηση
InteLearn logo

H ομάδα της εταιρίας INTE*LEARN η οποία αποτελείται από προγραμματιστές, εκπαιδευτικούς σχεδιαστές, γραφίστες, ψηφιοποίησε το τεστ και το αυτόματο σύστημα βαθμολόγησης.
Παράλληλα, υλοποιεί τα e-learning μαθήματα και είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των σεμιναρίων.

Συχνές ερωτήσεις

Σταθμισμένες ονομάζουμε τις δοκιμασίες (τεστ) που συγκρίνουν τις ατομικές επιδόσεις με την κατανομή των επιδόσεων ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος από το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικιακής ομάδας, το οποίο αποτελεί την ομάδα αναφοράς (δείγμα στάθμισης).

Δηλαδή, αντί να συγκρίνουμε την επίδοση ενός παιδιού (π.χ. του Γιάννη) με την επίδοση του αδελφού του ή του συμμαθητή του μας δίνουν τη δυνατότητα να τη συγκρίνουμε με μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών της ίδιας ηλικίας με τη δική του, από ολόκληρη την επικράτεια. Κατ΄αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα για την πρόοδό του και τις τυχόν ανάγκες του.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Bleses, D., Makransky, G., Dale, P. S., Højen, A., & Ari, B. A. (2016). Early productive vocabulary predicts academic achievement 10 years later. Applied Psycholinguistics, 37(6), 1461–1476. https://doi.org/10.1017/S0142716416000060

Dale, P. S., Paul, A., Rosholm, M., & Bleses, D. (2022). Prediction from early childhood vocabulary to academic achievement at the end of compulsory schooling in Denmark. International Journal of Behavioral Development, 47 (2), 123–134. https://doi.org/10.1177/01650254221116878

Kim, Y., Otaiba, S. A., Puranik, C., Folsom, J. S., & Gruelich, L. (2014). The contributions of vocabulary and letter writing automaticity to word reading and spelling for kindergartners. Reading and Writing, 27(2), 237-253. https://doi.org/10.1007/s11145-013-9440-9

Lee, J. (2011). Size matters: Early vocabulary as a predictor of language and literacy competence. Applied Psycholinguistics, 32(1), 69–92. https://doi.org/10.1017/S0142716410000299

Milton, J. & Treffers-Daller, J. (2013). Vocabulary size revisited: The link between vocabulary size and academic achievement. Applied Linguistics Review, 4 (1)151 – 172 https://doi.org/10.1515/applirev-2013-0007

Ouellette, G., & Beers, A. (2010). A not-so-simple view of reading: How oral vocabulary and visual-word recognition complicate the story? Reading and Writing: An Interdisciplinary Journal, 23(2), 189–208. https://doi.org/10.1007/s11145-008-9159-1

Protopapas, A., Sideridis, G. D., Mouzaki, A., & Simos, P. G. (2007). Development of Lexical Mediation in the Relation Between Reading Comprehension and Word Reading Skills in Greek. Scientific Studies of Reading, 11(3), 165–197. https://doi.org/10.1080/10888430701344322

Simos, P. G., Sideridis, G. D., Protopapas, A., & Mouzaki, A. (2011). Psychometric evaluation of a receptive vocabulary test for Greek elementary students. Assessment for Effective Intervention, 37(1), 34–49. https://doi.org/10.1177/1534508411413254

Suggate, S., Reese, E., Lenhard, W. et al. (2014). The relative contributions of vocabulary, decoding, and phonemic awareness to word reading in English versus German. Reading & Writing, 27, 1395–1412 . https://doi.org/10.1007/s11145-014-9498-z

Το Καλάθι Μου

Login

Image

Η Αγγελική Μουζάκη είναι Καθηγήτρια Μαθησιακών Δυσκολιών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Curriculum & Instruction του Southern Illinois University, και το διδακτορικό της στο University of Houston (Educational Psychology & Individual Differences).

Εργάστηκε για μια εξαετία ως Research Associate στην Αναπτυξιακή Κλινική του Παιδιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του University of Texas όπου ασχολήθηκε με την κλινική αξιολόγηση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές της ανάπτυξης και νοητική στέρηση. Επίσης, το ίδιο διάστημα συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας ενός εργαλείου ανίχνευσης αναγνωστικών δυσκολιών (Τexas Primary Reading Inventory) με κρατική χρηματοδότηση, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα σε χιλιάδες τάξεις (Α'-Γ' Δημοτικού) πολλών πολιτειών των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης για την στάθμιση ανιχνευτικών εργαλείων αξιολόγησης δεξιοτήτων προσοχής, συγκέντρωσης και επιτελικών λειτουργιών σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (12 Ανιχνευτικά εργαλεία) καθώς επίσης και στο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για τις μαθησιακές δυσκολίες.

Έχει 30ετή εμπειρία στην οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και σχολικής ηλικίας για τις μαθησιακές δυσκολίες στις ΗΠΑ (Texas Education Agency, Houston Independent School District, US Νational Institute of Health, Brookes Publishing) και στην Ελλάδα (ΠΕΚ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το δημοσιευμένο ερευνητικό της έργο εστιάζει στη διερεύνηση της συμβολής των γλωσσικών δεξιοτήτων στη μάθηση της ανάγνωσης, την έγκαιρη ανίχνευση των αναγνωστικών δυσκολιών, την ανάπτυξη και τις διαταραχές στη μάθηση της ορθογραφικής δεξιότητας, κ.α. και έχει δημοσιευτεί σε σημαντικά διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους συγκεντρώνοντας υψηλή αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Image

Η Γεωργία Ανδρέου είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δίγλωσσης Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MSc στις Διαταραχές Λόγου και Επικοινωνίας (Language and Communication Impairment) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας και διδακτορικού διπλώματος (τίτλος διατριβής «Νευροψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εκμάθηση μητρικής και ξένης γλώσσας») από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου (μονογραφία), 17 κεφαλαίων σε βιβλία ελληνικά και ξενόγλωσσα, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια 4 βιβλίων και έχει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα, δημοσιευμένα σε διεθνή Πρακτικά και Περιοδικά με υψηλό δείκτη επιρροής (Impact Factor, π.χ. Education & Information Technologies, Frontiers in Psychology, Frontiers in Neurology, Brain and Language, Cognitive Brain Research, Archives of Clinical Neuropsychology, Brain and Cognition, Journal of Psycholinguistic Research, Learning and Individual Differences, European Journal of Special Needs Education, International Journal of Language & Communication Disorders κ.α.). Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 300, κυρίως διεθνή, επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι στην συντακτική επιτροπή 14 διεθνών περιοδικών και guest Editor του Journal of Disability, Development and Education. Έχουν ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψή της 14 διδακτορικές διατριβές πάνω σε θέματα συναφή με την τυπική και μη τυπική ανάπτυξη του λόγου σε μονόγλωσσους και δίγλωσσους ομιλητές και την εκμάθηση της ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

Έχει διατελέσει επιστημονικώς υπεύθυνη και συντονίστρια ή μέλος της επιτροπής συντονισμού ερευνητικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Επιτροπή Ερευνών ΠΘ, Υπουργείο Παιδείας, Erasmus+ KA2, Erasmus International) και υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ για διεξαγωγή έρευνας στο University of Queensland της Αυστραλίας. Έχει δώσει προσκεκλημένες ομιλίες και διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (Flinders University, University of Sydney, University of Queensland, University of Massachusetts, San Francisco State University, California State University, Chapman University, University of Alabama, International University of Florida). Τα ερευνητικά-επιστημονικά της ενδιαφέροντα κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Γλωσσολογίας, Νευρο/Ψυχογλωσσολογίας, καθώς και της διγλωσσίας/πολυγλωσσίας και της γλωσσικής ανάπτυξης ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές.

Image

Ο Παναγιώτης Σίμος είναι Καθηγητής Αναπτυξιακής Νευροψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπεύθυνος του Νευροψυχολογικού Ιατρείου στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία - Βιοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Southern Illinois (1995) και ειδικεύτηκε στην κλινική νευροφυσιολογία στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστήμιου του Τexas στο Ηοuston (1996), όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής έως το 2003.

Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη διερεύνηση των εγκεφαλικών μηχανισμών του λόγου, της ανάγνωσης και της μνήμης με νευροαπεικονιστικές μεθόδους, σε τυπικούς πληθυσμούς και σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές (δυσλεξία, δυσαριθμησία, αυτισμός). Ασχολείται επίσης με τη στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης γλωσσικών, μνημονικών και επιτελικών λειτουργιών για παιδιά και ενηλίκους, και την εφαρμογή τους στη μελέτη αναπτυξιακών και νευρολογικών διαταραχών.

Οι παραπάνω ερευνητικές δραστηριότητες έχουν τύχει συνεχούς χρηματοδότησης από ομοσπονδιακά προγράμματα των ΗΠΑ (National Institute of Child Health and Development), από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έρευνας (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Ηράκλειτος, Αριστεία Ι, Θαλής, Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013) καθώς και Ευρωπαϊκά προγράμματα(Horizon 2020). Έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει 13 διδακτορικές διατριβές και 9 προγράμματα μεταδιδακτορικής έρευνας.

Είναι συγγραφέας περισσότερων από 240 άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές που έχουν λάβει άνω των 13.000 αναφορών από άλλους ερευνητές στη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και δύο μονογραφιών.

Image

Η Φαίη Αντωνίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Ψυχολογία των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) στη Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Διδακτορικό της στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

Εκπόνησε τη μεταδιδακτορική της διατριβή, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Ειδική Αγωγή & Ψυχολογία, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από το 2007 και έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομάδες δημιουργίας και στάθμισης ακαδημαϊκών (Τεστ-Ανάγνωσης, Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008. Δοκιμασία Αξιολόγησης Δεξιοτήτων Ανάγνωσης- ΔΑΔΑ, Παντελιάδου, Αντωνίου & Σιδερίδης, 2019) και γνωστικών εργαλείων αξιολόγησης της Νοημοσύνης (RAVEN, Σιδερίδης, Αντωνίου, Μουζάκη, & Σίμος, 2015. WPPSI-III, Σιδερίδης & Αντωνίου, 2015).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και ΕΣΠΑ επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, ενώ έχει υπάρξει Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος ΕΣΠΑ Ταχύρρυθμη Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση.
Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εστιάζεται στην αξιολόγηση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών ανάγνωσης και γραφής παιδιών & εφήβων με και χωρίς Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Image

Η Ασημίνα Μ. Ράλλη είναι Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο University of London, Institute of Education της Μ. Βρετανίας.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London, Institute of Education της Μ. Βρετανίας, από όπου έλαβε Advanced Diploma στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, Master στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Διδακτορικό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Μάθηση.

Διδάσκει ένα υποχρεωτικό μάθημα Αναπτυξιακής ψυχολογίας, και τα μαθήματα Γλωσσική ανάπτυξη, Εφαρμοσμένη αναπτυξιακή ψυχολογία και Γλωσσικές δυσκολίες: οριοθέτηση, αξιολόγηση και παρέμβαση. Είναι κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου και έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στην Μ. Βρετανία στο University of London, Institute of Education, στο University of Southbank, στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Στα πλαίσια του επαγγελματικού της έργου, έχει εργαστεί για 10 χρόνια ως σχολική ψυχολόγος στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε προγράμματα επιμόρφωσης που απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη γλωσσική ανάπτυξη, την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και τη Σχολική ετοιμότητα. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν βιβλία, κεφάλαια βιβλίων, καθώς και άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης πλήθος ανακοινώσεων σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικών δυσκολιών στον προφορικό και το γραπτό λόγο, στην ανάπτυξη γνωστικών και κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων παιδιών και εφήβων, καθώς και σε ζητήματα σχολικής ετοιμότητας.

Image

Η Δέσποινα Τσαούση είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει σπουδάσει σε προπτυχιακό επίπεδο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με διετή μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο κατέχει τον τίτλο MSc στην Παιδαγωγική Ψυχολογία και εκπαιδευτική πράξη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Εργάζεται στην εκπαίδευση ως νηπιαγωγός αρχικά στην γενική αγωγή και κατόπιν στην ειδική αγωγή επί σειρά ετών, ενώ υπηρετεί στο ΚΕΔΑΣΥ από το 2008. Διαθέτει ερευνητικό έργο, που κυρίως άπτεται της σχολικής ετοιμότητας, καθώς το αντικείμενο της διατριβής της ήταν η κατασκευή και ο ψυχομετρικός έλεγχος ενός νέου και έγκυρου εργαλείου που αποτιμά τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού προσχολικής ηλικίας (Κ.Α.Σ.Ε.Π.Π.Η.), καθώς και η διερεύνηση των προβλεπτικών δεικτών σχολικής ετοιμότητας. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά ξενόγλωσσα και ελληνικά, καθώς και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι επί σειρά ετών επιμορφώτρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδεύτρια ενηλίκων με πλούσια εκπαιδευτική δράση.